Tips voor een historisch verblijf in Valkenburg

Al meer dan een eeuw komen er hordes aan toeristen af op het idyllische Valkenburg. Niet onterecht, want er is zo veel te zien én te doen in deze mooie stad! Grotten, mijnen, architectuur en leuke stadskern waar het primavertoeven is! Een trip naar Valkenburg is zeker een aanrader. Wij geven alvast een aantal hoogtepunten die jullie echt niet moeten missen tijdens een bezoek aan deze prachtige stad. 

Kasteelruïne 

Tijdens je trip naar Valkenburg moet je zeker langs de kasteelruïne gaan. Het restant van een ooit zo imposant kasteel en enige hoogteburcht van heel Nederland. Een prachtig stukje historie over de omgeving. Ga op eigen gelegenheid, of reserveer een rondleiding om alles te weten te komen over de ruïne van Valkenburg. 

Fluweelgrot

Breng een bezoek aan een het ondergrondse gangenstelsel onder de kasteelruïne die stamt uit de 11e eeuw. Onder begeleiding van een gids word je meegenomen in de historie van de gangen en de omgeving van Valkenburg. 

Gemeentegrotten

In de gemeentegrotten van Valkenberg werd tot in de jaren 50 mergel gewonnen. Het delven van de mergel gebeurt al eeuwenlang. De romeinen bouwden hun villa’s namelijk al van dit karakteristieke materiaal. Door eeuwenlange ontginning hebben de gangen vandaag de dag een oppervlakte van maar liefst 100 hectare. Ga daarom zeker niet alleen op pad als je de weg terug wilt vinden!

Steenkolenmijn

Als je echt in de Limburgse historie wilt duiken moet je zeker langs de steenkolenmijn in Valkenburg gaan, een gereconstrueerde mijn en museum waar je alles ziet en leert over de steenkoolwinning, die naar schatting al vanaf het jaar 1100 begon. Door de jaren heen zijn er meerdere steenkolenmijnen geweest die te gevaarlijk waren voor bezoekers. Vandaar dat er een groeve is aangelegd in een mergelgrot zodat iedereen een kijkje kan nemen van het werk en leven in een steenkolenmijn. 

Romeinse Katakomben

De Romeinse Katakomben zijn een ondergronds gangenstelsel, waarin je wordt meegenomen n de Romeinse geschiedenis. Het is namelijk een uiterst precieze replica van de catacomben die je in Rome zult vinden. Daal af naar graven van Romeinse burgers en schitterende grafkamers van hoogstaande Romeinen. 

Tijdens je bezoek aan Valkenburg hoeven jullie je dus zeker niet te vervelen. Dit zijn slechts enkele tips. Zelfs met een dagje op het terras kun je je ogen uitkijken in de prachtige stad die zeker het delen met je vrienden op Social Media waard is. Een dag is eigenlijk te kort. Wij raden daarom aan om zeker een langer verblijf te plannen. Lekker een vakantiehuisje tijdens een vakantie in Zuid-Limburg in Valkenburg of op een vakantiepark in Limburg. Zo kan je lekker de tijd nemen en alles op je gemakje komen bekijken. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *