Er op uit in Limburg naar deze 8 bijzondere plaatsen

Limburg vormt de helft van de historische regio met dezelfde naam (het westelijke deel ligt in België). Omdat het nogal verschilt van de rest van het land, is het een fascinerende plek om te verkennen. Mede door de nabijheid van zowel België als Duitsland heeft de provincie een unieke geschiedenis en erfgoed. Deze rijke cultuur is overal in Limburg te zien; het beste voorbeeld is te vinden in de prachtige stad Maastricht – het onmiskenbare kroonjuweel van de provincie. Met veel glooiende heuvels en eeuwenoude kastelen verspreid over het platteland, is Limburg zeker de moeite waard om te bezoeken. Trek er op uit in eigen land, kies voor Limburg en ontdek zo onze unieke provincie! Veel plezier met acht maal er op uit in Limburg!

1. Mooi Maastricht

Maastricht, een van de mooiste steden van Nederland, is een heerlijke plek om te bezoeken, met een overvloed aan leuke dingen die je kunt zien en doen. Door de nabijheid van zowel België als Duitsland heeft de stad een zeer unieke geschiedenis, cultuur en identiteit, en de multiculturele en meertalige bevolking geeft de straten een zeer levendig gevoel.

Nog afgezien van een groot aantal fantastische bars, restaurants en cafés zijn de belangrijkste attracties van Maastricht de rijkdom aan ongelooflijke historische en culturele bezienswaardigheden. Hoewel het leven in de stad draait om het prachtige Vrijthof, zijn de Sint-Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek ook zeker een bezoekje waard vanwege de prachtige architectuur.

Maastricht is het hele jaar door een bezoek waard, maar het Carnaval is een onvergetelijk evenement om bij te wonen en aan deel te nemen.

2. Bijzonder Valkenburg

Met de sfeervolle ruïnes van een oud kasteel dat boven de stad uittorent, een schattig historisch centrum vol cafés en restaurants om van te genieten, en twee schilderachtige, kleine rivieren die zich een weg banen tussen de geplaveide straten en onder kleine bruggetjes door, is het geen wonder dat het charmante stadje Valkenburg een populaire toeristische bestemming is.

Hoewel het zeker een heerlijke plek is om rustig rond te slenteren, is het zeker de moeite waard om het omringende ‘platteland’ te verkennen, waar je een aantal kasteelruïnes, statige huizen en boerderijen vindt. Met vele goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden kan je niet verdwalen en het landschap is adembenemend.

3. Gevarieerd Roermond

Roermond, een andere stad aan de oevers van de Maas, ligt in het centrum van Limburg, op een steenworp afstand van de Duitse grens. Hoewel de stad al in 1231 werd gesticht, zijn er als gevolg van de Tweede Wereldoorlog niet veel historische bezienswaardigheden meer overgebleven, maar er zijn wel twee prachtige oude kerken te bekijken.

De Munsterkerk en de Sint-Christoffelkathedraal zijn ongetwijfeld de hoogtepunten, maar het bruisende centrum van de stad is leuk om in rond te dwalen, met veel terrasjes en cafés om iets te gaan drinken.

Omdat er aan weerszijden van Roermond verschillende meren liggen, zijn er volop watersportmogelijkheden: zeilen, windsurfen, zwemmen en waterskiën zijn populaire bezigheden. In de zomer zijn de weinige stranden van de stad erg populair.

4. Schilderachtig Venlo

Venlo, in tweeën gedeeld door de Maas, is na Maastricht de grootste gemeente van Limburg en is een aangename plek een van de goede reistips om een dag of twee door te brengen. Hoewel het grootste deel van het historische centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, zijn er toch een aantal mooie gebouwen en architectuur te bezichtigen, met het prachtige stadhuis als hoogtepunt van de hele stad.

Het schilderachtige stadscentrum heeft veel leuke bars, restaurants en cafés te bieden, en het centrale plein is vol met terrassen die gezellig bezet zijn tijdens de zomermaanden. Als u meer wilt weten over Venlo en de omliggende regio, is het de moeite waard een bezoek te brengen aan het plaatselijke geschiedenismuseum, dat veel interessante tentoonstellingen over kunst, artefacten en archeologie uit Limburg heeft.

5. Het Drielandenpunt

Wie kent dit niet? Op deze plek komen de Belgische, Nederlandse en Duitse grenzen samen. Dankzij de open grenzen van het Schengengebied kun je zeggen dat je in een paar voetstappen in drie landen bent geweest. Opmerkelijk genoeg is het heuveltje waarop de grens ligt ook nog eens het hoogste punt van heel Nederland.

Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het omringende landschap. In een paar minuten heb je het monument dat het Drielandenpunt markeert wel bekeken, maar er is ook een leuk labyrint dat je direct ernaast kunt uitproberen. Verder is het charmante stadje Vaals de moeite waard om te bekijken vanwege de gezellige cafés en de relaxte sfeer.

6. Nationaal Park de Meinweg

Het Nationaal Park de Meinweg grenst in het oosten van de provincie aan Duitsland en herbergt een aantal absoluut prachtige landschappen. Het is een geweldige plek om te wandelen, met veel verschillende soorten flora en fauna. 

Hoewel het vrij heuvelachtig is, zijn er in het nationale park een aantal vijvers en bossen te vinden, terwijl langzaam stromende beekjes en kabbelende beekjes zich een weg door het schilderachtige landschap kronkelen. Kortom, een oase van rust!

Naast de prachtige natuur zijn er in de Meinweg ook meer dan honderd verschillende vogelsoorten te zien, terwijl er ook af en toe zwijnen, slangen, vossen en hermelijnen te zien zijn.

7. Nederlandse Amerikaanse Begraafplaats en Monument

Op een steenworp afstand van Maastricht ligt de Nederlands Amerikaanse Begraafplaats en Memorial. Het is een sombere plek om te bezoeken, met een schijnbaar eindeloze reeks witte grafstenen die zich zo ver het oog reikt uitstrekken.

Te midden van perfect onderhouden groene gazons met hier en daar een boom, staan de witte grafstenen van Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld in de strijd tegen de nazi’s.

Het is zeker een bezoek waard. De rust en stilte die je bij binnenkomst al ervaart, zijn perfect voor wat vredige overpeinzingen en gedenking.

8. Thorn, het witte stadje

Gelegen aan de oevers van de Maas en de Witbeek, met tal van andere meren en waterwegen in de buurt, is het kleine stadje Thorn een pittoreske plek om te bezoeken die een zeer charmante uitstraling heeft.

Thorn staat bekend als het ‘witte dorp’, omdat bijna alle gebouwen wit zijn geschilderd. De architectuur is prachtig, met de fraaie abdijkerk als hoogtepunt van het geheel. Een mooie manier om Thorn te bezoeken is een boottocht vanuit Wessem. Het is een geweldige ervaring om het glinsterende witte stadje over het water te bereiken en de gebouwen in de verte te zien opdoemen.

Afbeeldingen: via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *